Mariabeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariabeeld

Beschrijving

Mariabeeld in witte natuursteen, quasi volrond, op een achthoekige arduinen sokkel, van de hand van de beeldhouwer J. De Visscher, uit 1930. De rijkelijke en gracieuze plooivallen, de serene glimlach en de S-vormige houding van Maria zijn kenmerken van de laatgotische stijl. Wellicht een kopie.

Het werd opgericht ter herinnering aan de Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstandkapel, in 1896-1897 gebouwd in opdracht van Antoon Van den Weyngaert en in 1911 afgebroken en vervangen door de neogotische kerk op het Van De Weyngaertplein. Opschriften verwijzen naar de stichting van de kapel in 1897 en de oprichting van het beeld in 1930 door de verzekeringsmaatschappij Antverpia, alsook Latijnse inscriptie ‘hier werd het licht ontstoken'.

Gelegen op het pleintje tussen Kapelstraat en Eduard Caertstraat, vroeger zogenaamd "Mariaplein", "Kapelplein" (naar de verdwenen kapel) of "Grote Markt van Sint-Mariaburg". Deze buurt vormde een belangrijke schakel tijdens de eerste ontwikkeling van Sint-Mariaburg.

• ASSELBERGH R. 1992: Over onze straten gesproken, s.l., 49-50.
  • HAVERMANS A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Antwerpen, 76.