Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Louis Huyghebaert, naar een ontwerp door de Brusselse architect Franz Vandenbroucke-Eeman uit 1927. Bouwheer Huyghebaert was van beroep 'Bestuurder der Belastingen'. Architect Vandenbroucke-Eeman onderscheidde zich tijdens de jaren 1920 in zijn woonplaats Etterbeek, vooral met realisaties in een regionalistisch gekleurde beaux-artsstijl, zoals zijn eigen woning in de Victor Jacobslaan 56 en het ziekenhuis Stichting H. Lambert in de Baron Lambertstraat 38-40, beide uit 1924. In 1928 ontwierp hij voor Nicole Guyot de Mishaegen, geboren gravin de Beauffort, nog een burgerhuis met halsgevel in deze voor hem kenmerkende stijl, gelegen hogerop in de Generaal Lemanstraat maar vandaag gesloopt. Verder lijkt de architect in Antwerpen niet actief te zijn geweest.

De afgeschuinde rijwoning op de hoek met de Doornelei, omvat twee bouwlagen en zes ongelijke traveeën onder een pseudo-mansarde (leien). Het gebouw beslaat het volledige perceel, met uitsparing van een afgesloten koertje aan de straatzijde. Sobere lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, op een plint uit bruine zandsteen (grès de Poulseur) in wildverband en arduin. Voor de omlijstingen is witte natuursteen verwerkt, voor de fries onder de kroonlijst simili-natuursteen. De compositie kenmerkt zich door een alternerend traveeënritme met het accent op het portaal, rechthoekige muuropeningen en een discrete rankwerkornamentatie; terugwijkende linker travee. Opvallend zijn de smeedijzeren vensterleuningen met een typisch corbeillemotief; het houten schrijnwerk van vensters en dakkapellen is bewaard, evenals de smeedijzeren deur.

De plattegrond is georganiseerd rond de centrale traphal, met links de eetkamer en keuken, en rechts in de hoekpartij het salon. De eerste verdieping telt vier slaapkamers en een badkamer, de mansarde vier overige kamers en een dakterras.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1927#28208, 1928#32253.