Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

De kapel is gelegen binnen een omhaagd (haagbeuk) perceeltje op de parking van een warenhuis. Ze werd gebouwd in het begin van de jaren 1950 ter vervanging van een oudere eind-19de-eeuwse kapel aan de overzijde van de straat die op het kadaster als nieuwbouw werd ingetekend in 1898 en werd afgebroken omwille van een straatverbreding. De afbraak en nieuwbouw werden kadastraal geregistreerd in 1953.

Neogotisch getinte, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder een overkragend zadeldak van kunstleien met de nok loodrecht op de straat. De puntgevel aan de straat wordt gemarkeerd door hoeksteunberen en een spitsboogdeur met ijzeren hek onder bekronende, momenteel lege spitsboognis, beide met sluitsteen. Ook de zijgevels en de achtergevel zijn gevat tussen steunberen en vertonen respectievelijk gekoppelde spitsboogventers met ijzeren roeden en geel structuurglas en een oculus.

Eenvoudig bepleisterd interieur en sober altaar met plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie C, 1898/6, 1953/13.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde