Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Intacte, in oorsprong semi-gesloten hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mooi ingeplant op de driesprong van de Bieststraat met de Kasteelstraat. Het geheel werd kadastraal ingetekend in 1918 ter vervanging van een kleiner pand en bestaat uit een gekasseid erf met boerenwoning ten oosten, stallen ten westen en schuur ten zuiden; de noordzijde is afgesloten door een bakstenen muur waartegen bijgebouwen onder lessenaarsdak zijn opgetrokken. Het erf is ten zuiden van de woning toegankelijk via een hek tussen bakstenen pijlers met bolbekroning.

Aan zuidzijde onderkelderd boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van mechanische pannen met de nok parallel aan de straat. Het geheel is opgetrokken uit baksteen met decoratieve verwerking van gesinterde baksteen voor de omlijstingen van de steekboogvormige muuropeningen, de plint en muurbanden. De vensters hebben hardstenen lekdrempels; het schrijnwerk op het ogenblik van de inventarisatie nog oorspronkelijk, werd inmiddels vernieuwd. De lijstgevel aan de straat vertoont een dubbelhuisopstand en sierankers en wordt afgelijnd door een overhoekse baksteenfries eveneens van gesinterde baksteen en een fraai uitgewerkte kroonlijst op tandlijst en modillons.

Eenvoudige driebeukige dwarsschuur en stallen, opgetrokken uit baksteen onder zadeldaken, bij de schuur met grote oversteek als open bergruimte. De aanbouw ten oosten van de schuur is van latere datum.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1918/1.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde