Houten servitudewoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houten servitudewoning

Beschrijving

Woning met houten beplanking, geregistreerd in het kadaster in 1924 als eigendom van Willem-Jan Pauwels-Gelens, een wisselagent uit Borgerhout. De grond tussen de spoorweg en de Heidestraat, een langwerpige driehoek vormend, werd rond 1889 ingedeeld in regelmatige, rechthoekige kavels, met de Van Haeftenlaan als centrale as. In de Van Haeftenstraat zijn twee houten woningen bewaard: de hier beschreven woning met houten beplanking, een ander met kunstleien .

De woningen zijn in hout opgetrokken, omwille van de militaire erfdienstbaarheden die golden in de straten in de omgeving van het voormalige Fort van Kapellen. Om militaire redenen mochten geen definitieve, stenen gebouwen opgetrokken worden in de buurt van de forten; de houten huizen konden in geval van oorlog snel afgebroken worden. Het Fort van Kapellen behoort tot de Brialmontvestinggordel, die vanaf 1859 werd uitgebouwd ter verdediging van de stad Antwerpen. De redoute in Kapellen was een klein spoorwegfort dat de spoorweg Antwerpen-Roosendaal moest verdedigen. Het fort werd aangelegd in 1893-1897 en is nog steeds militair domein. De militaire erfdienstbaarheden zouden zijn blijven bestaan tot kort na de Eerste Wereldoorlog. Ondertussen zijn steeds minder voorbeelden van dit type woning bewaard.

De woning op nummer 21 is een vrijstaande lage woning van drie traveeën in een tuin. Het huis heeft een pannen mansardedak; de gevels zijn bekleed met horizontale beplanking. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Centrale deur met twee smalle deurlichten, met een portiek. De centrale deurtravee is verder geaccentueerd door een mijtervormige geveltop met twee zoldervensters. Omwille van het materiaalgebruik, de portiek en de dakuitsprong, heeft deze woning het karakter van een cottage.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Kapellen Afdeling 2 Sectie E, 1889/12, 1924/3.