Modernistische woonhuizen

Beschrijving

In een straat waar overwegend cottages uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd werden, valt dit modernistische samenstel op. Het kavel waarop de woningen staan, werd gevormd rond 1913 op toen nog onbebouwde landbouwgrond. De Kapelse aannemer Louis Maes-De Schutter zorgde voor de aanleg van dit deel van de straat en voor de opdeling in bouwkavels. Metser Louis Van Kolen-Lenaerts, bouwde er rond 1935 twee woningen. In tegenstelling tot aannemer Antoon Van Kolen, wellicht familie, koos Louis Van Kolen niet voor de cottagestijl maar voor de eigentijdse modernistische bouwtrant.

Het gaat om een symmetrische twee-onder-een-kapwoning van in totaal vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. De woningen zijn spiegelend opgebouwd, met centraal de smalle deurtraveeën. De lijstgevel aan straatzijde kreeg een parement in gele baksteen, typisch voor het modernisme. De zijgevels zijn bekleed met een ruwe beraping. Voorgevel horizontaal geaccentueerd door een puilijst en door doorlopende bovendorpels van de rechthoekige muuropeningen. Brede vensters; smalle deur en traplichten geaccentueerd door korte, horizontale banden.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Kapellen, Afdeling 2 Sectie G, 1913/53, 1935/78.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Kapellen, Afdeling 2 Sectie G, artikels 1653, 1164.