Magazijn van distillerie De Sleutel

Beschrijving

Op de hoek van de IJzerlaan en de Maasstraat is het voormalige magazijn van distillerie De Sleutel van Louis Meeùs bewaard. Het intact bewaarde pand is momenteel ingekapseld in lage, tegen het pand aangebouwde, toonzalen, waardoor enkel de bovengevel zichtbaar is. Een onderzoek van het pand bracht echter aan het licht dat het pand gaaf bewaard is, met inbegrip van een aantal interessante interieurelementen.

Distillerie "De Sleutel" was een industriële jeneverstokerij en mouterij die in 1869 werd opgericht door Louis Meeùs junior, een rechtstreekse afstammeling van Jean Meeùs die in 1815 het bedrijf van zijn schoonvader overnam en het wist uit te breiden tot het grootste distilleerbedrijf van Antwerpen. Louis Meeùs was gevestigd in Wijnegem, en richtte een magazijn met burelen en conciërgegebouw op langs het Kempisch kanaal in Antwerpen-Noord. In 1887 vraagt Louis Meeùs de toelating voor het oprichten van een huis met afsluitmuur aan de huidige IJzerlaan, naar een ontwerp van de Antwerpse architect Antoine Feyt. Wellicht is dit een pand met bureel en woning voor de conciërge. Het jaar daarop dient Meeùs een bouwdossier in voor een magazijn, eveneens ontworpen door Antoine Feyt. Het huis is niet bewaard, het magazijn wel. Beide gebouwen werden opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl, waarbij de geveltoppen identiek waren. Vanaf de jaren 1920 neemt reder Herbosch de magazijnen in gebruik. Het huis met afsluitmuur werd wellicht in de Tweede Wereldoorlog vernield en door nieuwbouw vervangen. In 1957 nam Frans Hol de firma Louis Meeùs over. In 1959 voegden zij er de firma Bal aan toe en zo ontstond de huidige firma Bal & Louis Meeùs.

Het magazijn is een gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (momenteel bitumen). Rode baksteenbouw met gebruik van witte natuursteen voor ornamentiek, boven- en onderdorpels van de vensteropeningen, aflijning van de topgevels. De lijstgevel wordt in de uiterste traveeën met grote tuitgevels bekroond, typisch voor de neo-Vlaamserenaissance, met schouderstukken en topstuk met overhoekse pinakel, (verdwenen) bolornament en vleugelstukken. Per travee beneden een rechthoekige poortopening onder gebogen rollaag en boven een even breed vensteropening met dezelfde afwerking. Al deze muuropeningen zijn momenteel dichtgemetseld. De zoldervensters in beide tuitgevels hebben een natuurstenen sluitsteen met daarin de afbeelding van een sleutel, het symbool van de gelijknamige distillerie. De gevel wordt verder versierd door smeedijzeren sierankers.

Op elke bouwlaag is een open rechthoekige ruimte voorzien, bestaande uit een stalen balkstructuur gedragen door telkens negen gietijzeren pijlers. Aan de oostzijde bevindt zich een bakstenen schouw. Een opmerkelijk element is de fraaie gietijzeren trap, die in elk stootbord de naam Louis Meeus in uitgeponste letters heeft. Op de zolder is een restant van het takelmechanisme bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887#1425 (huis), 1887#1635 (huis en afsluitmuur), 1888#226 (afsluitmuur), 1888#240 uit 1888, (magazijn), 1920#9681 (magazijn), 18#19023 (magazijn heropbouwen).
  • Stadsarchief Antwerpen, Milieuvergunningen, 25#7189 (stoomtuig), 25#16208 (bergplaats voor liquer (genievre) & een paardenstal).
  • TROUPIN G. 2010: IJzerlaan 66-74. Een magazijn van distillerie Louis Meeus ‘De Sleutel’. Historische en beschrijvende nota, Stadsontwikkeling, Dient monumenten- en welstandszorg.