Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis met kantoor en achterliggend atelier in sobere art-decostijl, gebouwd in opdracht van Emile Siegers, naar een ontwerp door de architect Leon De Graef uit 1932. De firma Siegers was actief in de automobiel-, de mechanica- en de elektriciteitssector, en legde zich onder meer toe op de elektrische uitrusting van wagens, algemene elektrische installaties, elektro-mechanische toestellen, en verlichting. De keuze van de vestigingsplaats hield allicht verband met de aanwezigheid van de Minerva-automobielfabriek verderop in de straat. Architect De Graef, die met de woning Siegers vermoedelijk voor een van zijn vroegste realisaties tekende, was in Antwerpen actief van eind jaren 1920 tot eind jaren 1950, zonder veel sporen na te laten. Vandaag is in het gebouw een restaurant gevestigd.

Het complex bestaat uit een rijwoning van drie bouwlagen en twee brede traveeën onder een plat dak, en aansluitend een atelier dat het volledige perceel beslaat: één bouwlaag hoog onder een plat met bovenlichten in de middenzone, en twee bouwlagen hoog achteraan. De sobere lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband alternerend met rollagen, in combinatie met simili-natuursteen, op een arduinen plint. Waar in de pui de vitrine wordt geflankeerd door de koetspoort en het privéportaal met oculus, ritmeren oplopende vensteromlijstingen met hoekblokken de bovenbouw. Een driezijdige erker met balkon legt asymmetrisch de klemtoon op de bel-etage. Het houten schrijnwerk van de deuren en vensters met gestrekte roedeverdeling in het bovenlicht is bewaard. Opmerkelijk decoratief is het smeedijzer van de deurtralies en het kleurrijke glas in lood van de bovenlichten, beide met een abstract geometrisch art-decopatroon.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, met de bedrijfsruimten op de begane grond. Bij het kantoor aan de straatzijde, sluit volgens de bouwplannen een eenbeukige werkplaats aan, ontsloten door de koetspoort. Het woongedeelte is georganiseerd rond de traphal met bovenlicht, en biedt op de bel-etage ruimte aan de suite van salon en eetkamer, een zitkamer aansluitend bij de keuken, en de hoofdslaapkamer met annex badkamer. De tweede verdieping omvat drie overige slaapkamers en de zolder.