Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Leon Eugeen Polycarpe Willemsens, naar een ontwerp door de architect Art. Crosiers uit 1929. Willemsens, geboren in Duffel in 1883, was 'courtier' of makelaar. Architect Crosiers, die zijn vroegst gekende gebouwen in Duffel realiseerde, lijkt in Antwerpen slechts beperkt actief te zijn geweest tijdens de periode 1910-1935. De woning Willemsens is vermoedelijk zijn enige nieuwbouwproject op het grondgebied van de stad, naast een beperkt aantal verbouwingen zoals een hoekpand in de Belgiëlei (Lange Leemstraat 221, Antwerpen).

Het opvallende hoekhuis met de Doornelei, waarvan de verzorgde gevelopstand zich over vijf ongelijke traveeën uitstrekt, omvat drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Als parement werd rood baksteenmetselwerk in kruisverband toegepast, ruim verwerkt met natuursteen voor kozijnen, hoekkettingen en ornamenten, en arduin voor de plint. Opgebouwd volgens een vrij symmetrisch schema, ontleent de compositie een golvende dynamiek aan de opeenvolging van bow-windows, die, doorgetrokken tot in de bedaking, de bovenbouw ritmeren. Daarbij ligt de klemtoon op de halfronde hoekpartij waarvan de natuurstenen skeletstructuur contrasterend is ingevuld met bakstenen rollagen. Opvallend zijn de spiegelboogvormige oculi met waterlijst, die het rondboogportaal in het linker risaliet flankeren, en met een bijzonder decoratief effect de gevelvelden aan weerszij van de hoekpartij doorbreken. Typisch voor de florale art-decostijl zijn de gebeeldhouwde ornamenten - korven en medaillons met een bloemmotief, en het fraaie smeedijzer van de inkomdeur, het traliewerk en de borstweringen met een spiraalpatroon. Het houten vensterschrijnwerk is bewaard, met in de bow-window van de traphal en in de oculi opmerkelijke glas-in-loodramen van een veeleer geometrisch art-deco-ontwerp. Het gevelontwerp voorzag een garagepoort in het rechter risaliet, die vermoedelijk al snel werd gesupprimeerd.

De grosso modo driehoekige plattegrond vult het volledige hoekperceel, en reserveert de volledige begane grond voor de inkom- en traphal met diensttrap en de garage, uiteindelijk omgevormd tot kantoren. De bel-etage biedt ruimte aan een doorlopende suite van fumoir, salon en eetkamer, gesitueerd aan de zijde van de Doornelei, waarbij de hal met vestiaire en de keuken met office aansluiten. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers, de badkamer en de meidenkamer, op de mansarde de zolder en de linnenkamer.