Herenhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Herenhuis in sobere beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van baron Baudouin de Vinck de Winnezeele, naar een ontwerp door de architect Constant Suykerbuyk uit 1924. Baudouin Marie Jules Ghislain de Vinck de Winnezeele (Antwerpen, 1878-Antwerpen, 1944), bestuurder van de verzekeringsmaatschappij Union Belge, was gehuwd met Jeanne Ullens de Schooten (Antwerpen, 1880-Antwerpen, 1955), en vader van drie dochters en een zoon geboren tussen 1903 en 1908. Langs moederszijde was hij een kleinzoon van John Cogels (Antwerpen, 1814-Deurne, 1885) en Joséphine Osy (Antwerpen, 1821-Deurne, 1882). Over de loopbaan van architect Suykerbuyck, die in Antwerpen slechts een beperkte activiteit lijkt te hebben ontplooid, is tot op heden weinig bekend. In 1925 werd in de hoek van de tuin een eenvoudig driezijdig tuinpaviljoentje opgetrokken, met de vorm van een open prieel.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt vier bouwlagen onder een plat dak. Vrijwel onversierd en klassiek opzet, is de lijstgevel opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk, verwerkt met banden natuursteen, op een arduinen plint. Horizontaal geleed door de pui- en de kroonlijst en verticaal geritmeerd door rechthoekige lisenen, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet. Een driezijdige natuurstenen erker, rustend op een zware console en bekroond door een smeedijzeren balkon, markeert daarbij de bel-etage. Verder vertoont de opstand een regelmatige ordonnantie van rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met afgeronde hoeken. Waar de smeedijzeren inkomdeur, garagepoort en het traliewerk bewaard zijn, is het vensterschrijnwerk vernieuwd.

De L-vormige, ruim opgezette plattegrond, beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, gericht op een welstellende levensstijl met inwonend personeel. De monumentale traphal met bovenlicht, ontdubbeld door de diensttrap, neemt daarbij een centrale positie in. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de vestibule, het kantoor, de garage, de keuken met keukenlift, het washuis en de 'état domestique'. Het salon-fumoir over de volledige breedte van de straatzijde, en de eetkamer met balkon en office aan de tuinzijde, nemen de bel-etage in. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een dubbel 'cabinet de toilette', met de badkamer en linnenkamer op de entresol. De derde verdieping herbergt twee slaapkamers, de zolder, drie meidenkamertjes en een naaikamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1924#18132 en 1925#21229.