Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van E. Govaerts, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1924. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van Pauwels, die in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn latere carrière is de bioscoop “Roma” in zijn woonplaats Borgerhout, waarvan het ontwerp van drie jaar na de woning Govaerts dateert.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt het rijhuis drie bouwlagen onder een gebogen pseudo-mansarde (leien). De verzorgde lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, ruim verwerkt met natuursteen voor omlijstingen en hoekkettingen, op een arduinen plint. Waar de structuur en de materiaalcombinatie nog sterk aanleunen bij de Parijse beaux-artsstijl, kenmerkt de discrete ornamentatie - lijstwerk en consoles met bloemmotief - zich door de typisch florale art-decostijl van de vroege jaren 1920. Met de klemtoon op het brede zijrisaliet, weerspiegelt de asymmetrische gevelcompositie de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur. Een driezijdige erker bekroond door een balkon met smeedijzeren borstwering markeert daarbij de eerste verdieping. Karakteristiek is de afwisseling van rondboog-, korfboog- en rechthoekige muuropeningen, met een opvallende rol voor de bovenste vensters die zich op imposthoogte en bekroond door gegolfde waterlijsten boven de kroonlijst verheffen. Het houten schrijnwerk van de brede inkomdeur en de vensters met kleine roedeverdeling in het bovenlicht is bewaard. In het smeedijzeren traliewerk van de deur zijn de initialen EG van de bouwheer verwerkt.

Volgens de bouwplannen omvat het gebouw de woning van de opdrachtgever die vermoedelijk de begane grond en de tweede verdieping beslaat, en een appartement op de eerste verdieping. De vestibule en de traphal met bovenlicht, de laatste centraal en dwars op de plattegrond ingeplant, zijn gemeenschappelijk. De begane grond biedt verder ruimte aan het salon, de eetkamer met veranda en de keuken. Het appartement erboven bestaat uit een salon en kantoor, een slaapkamer, badkamer, keuken en overdekt terras. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers, een badkamer en twee zolders.