Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van mevrouw P. Van den Bosch, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1932 (inscriptie). Associés van omstreeks 1910 tot 1940, lieten de Montigny en Somers, zich kort na de Eerste Wereldoorlog opmerken met het stadion voor de Olympische Spelen van 1920. Hun architectuurproductie kenmerkte zich door een behoudend karakter, met een haast exclusieve voorkeur voor de klassieke beaux-artsstijl tijdens de jaren 1920. De woning Van den Bosch is representatief voor de invloed die de art deco vanaf de jaren 1930 op hun ontwerpen uitoefende. Eén van hun belangrijkste realisaties uit deze periode is de Romano-Byzantijnse Sint-Theresiakerk en het karmelietenklooster in Berchem.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Opgebouwd uit een gedrukte pui en een rijzige bovenbouw, onderscheidt de uitermate sobere lijstgevel, zich door een verzorgd, volledig natuurstenen parement afgewerkt met een houten kroonlijst. De symmetrische compositie legt de klemtoon op de bel-etage, die wordt gemarkeerd door een driezijdige, volledig beglaasde erker. Hierbij sluiten een smeedijzeren balkon en een drielicht aan, samen gevat in een oplopende profiellijst. Typisch voor de art-decostijl is de trapezoïdale vorm van de garagepoort en het inkomportaal, doorlopend omlijst door een tweeledig bandprofiel. Behalve het lijstwerk zijn de ornamentatie en het gevelreliëf ingeperkt tot de console en de geblokte basis van de erker. Het metalen schrijnwerk van zowel de garagepoort, de inkomdeur als het vensterschrijnwerk is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de vestibule, de garage en de keuken met keukenlift. Op de bel-etage neemt het salon de straatzijde in, en de eetkamer met office en terras de tuinzijde. De tweede verdieping omvat twee slaapkamers met en suite 'cabinet de toilette' of badkamer, daar waar de logeerkamer, twee meidenkamers en de linnenkamer zich op de mansardeverdieping bevinden.