Eclectische meergezinswoningen

Beschrijving

Deze eclectische meergezinswoningen werd gebouwd rond 1913 voor rekening van Jan Antoine, wonende in de Riemstraat op nummer 4. Het betreft een samenstel van twee identieke winkelhuizen met appartementen op de verdiepingen. In totaal telt het pand zes traveeën en vijf bouwlagen onder mansardedak. De lijstgevels zijn zeer regelmatig en eenvoudig ingedeeld; het is de kleurrijke materialencombinatie, verwijzend naar de art nouveau, die de gevel een eclectische tint geeft. Parement van gele baksteen met gebruik van zwarte en rode baksteen voor siermetselwerk op de borstweringen, in de boogvelden of op de rollagen van de bovenvensters. De vensters zijn per bouwlaag afwisselend rechthoekig of segmentbogig en bewaarden het oorspronkelijke houten schrijnwerk met gedeelde bovenlichten. De houten winkelpuien op de begane grond zijn deels bewaard; de puien bestaan uit een centrale verdiepte winkeldeur geflankeerd door twee etalagevensters, allemaal met fraai houtwerk met fijne roedeverdeling. Naast deze pui, centraal tussen de twee panden, zijn twee deuren geplaatst die toegang verschaffen tot het trappenhuis naar de verdiepingen. Op de verdiepingen is per pand telkens een appartement ondergebracht, bestaande uit drie kamers in de voorbouw, en een keuken en achterkamers in de achterbouw, die in totaal vier bouwlagen telt onder plat dak.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3249.