erfgoedobject

Verbandhuis

bouwkundig element
ID
214732
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214732

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Verbandhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1898 tekende hoofdingenieur van de stad G. Royers een "ontwerp tot het bouwen eens verbandhuis aan de Zuiderdokken", links naast het Zuiderpershuis. Een dergelijke verpleegpost voor dokwerkers was goed ingeplant middenin de drukke havenactiviteit rond de Zuiderdokken en langs de Scheldekaaien. In de Bordeauxstraat, op het Eilandje, werd een paar jaar later eveneens een verbandhuisje opgetrokken.

Het betreft een bakstenen gebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak, opgetrokken in eclectische stijl. De lijstgevel kreeg een rood bakstenen parement met opvallend pseudovakwerk; oorspronkelijk was de gevel bekroond met een breed fronton met topstukken en centraal een reliëf met het wapenschild van de stad. In de uiterste traveeën zitten deuropeningen, daartussen vier regelmatig geplaatste vensteropeningen, allemaal rechthoekig en gevat in een houten omlijsting die deel uitmaakt van het imitatievakwerk dat de gevel siert. De vensteropeningen kregen rolluikkasten met lambrekijnversiering. Via de rechter deur bereikt men een wasplaats met waterputten en toiletten. Via de rechter deur komt met in een doorgang die toegang geeft tot het dokterskabinet, en de achterliggende slaapkamers. Naast het dokterskabinet bevond zich een ziekenzaal.

  • Stadsarchief Antwerpen, Planarchief stadsgebouwen, 326 # 10582-10584.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verbandhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214732 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.