Sint-Jozefkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefkapel

Beschrijving

Wegkapel bij straathoek Kleie met opvallende ligging in een straatbocht door de verheven inplanting ten opzichte van het straatniveau. Gelegen op een omheind perceel met vooraan een lage bakstenen afsluiting met ijzeren hekwerk en opzij een brede toegangstrap (6 treden); voorts omsloten door een haag met liguster. De rechthoekige wegkapel dateert volgens een infobordje van 1958 en werd opgericht door de kerkfabriek van Strijpen. Constructie met herkenbare bouwperiode, namelijk door de baksteenbouw op eigentijdse lage breukstenen plint met schuine steunberen aan de hoeken. Afgedekt door een breed overstekend leien zadeldak, boven de voorpuntgevel uitgewerkt tot een houten afdak rustend op schoren en bekroond door een opengewerkt houten klokkentorentje voorzien van leien spits met topkruis. Voor- en achterpuntgevel zijn afgewerkt met decoratief uitgesneden windborden. Toegang kapel met rondboogdeur ingeschreven in een gefrijnde hardstenen omlijsting. Rondboogvenstertje in beide zijgevels, evenals het deurlicht voorzien van hetzelfde gestructureerd glas met vlechtmotief.

Auteurs: Verbeeck, Mieke