Villa ontworpen door Fl. Verbraeken

Beschrijving

Villa in tuin, naar ontwerp van Floris Verbraeken in opdracht van Antoon Van de Weyngaert, ontwikkelaar van de wijk Sint-Mariabrug. Architect Floris Verbraeken werd voor heel wat gebouwen in deze wijk aangesproken en bepaalde met zijn pittoreske, eclectische bouwstijl het beeld van de wijk.

Het gevelopschrift op dit huis 'anno 1895' is vreemd aangezien pas in 1898 begonnen werd met het rooien van de bomen voor de bouw van villa's en de aanleg van de Willy Staeslei, toen 'Marialei'. Het lijkt erop dat deze woning werd gebouwd vooraleer de straat afgewerkt was.

Hoofdgebouw van één travee en drie bouwlagen onder leien schilddak. Fijn bepleisterde en wit geschilderde gevels. Voorgevel met lijsten in stuc. Kelderverdieping met licht getoogde, betraliede keldervensters. Verhoogd gelijkvloers geopend met groot venster en eerste verdieping met twee kleinere rechthoekige vensters, alle onder ijzeren pouterels met bloemmotief en een veld met omlijsting in stuc. Tweede verdieping met halfrond venster, bekroond door stuclijst. In de rechter zijgevel aangebouwde ronde verhoogde toren onder leien spits met achthoekige daklijst. In de oksel een lagere inkomtravee.

• Documentatiecentrum Sint-Mariaburg.

Auteurs: Cappuyns, Toon