Typische hoekwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Typische hoekwoning

Beschrijving

Café of winkelhuis van circa 1900, op de hoek van de Willy Staeslei met de Karel De Wintstraat. Dit is het meest authentiek bewaarde van een reeks commerciële hoekpanden in de Willy Staeslei op de nummers 1, 22, 25, 59 en 61, die getuigen van de overdachte ruimtelijke ordening en bouwpolitiek van maatschappij Antverpia (Antoon Van de Weyngaert). Er werd gekozen voor een pittoreske, eenvoudige, neotraditionele bouwstijl. Het betreft zichtbepalende constructies die de kruispunten dienden te articuleren van de door Antverpia nieuw geplande straten. Het gelijkvloers had telkens een commerciële functie zoals café of kruidenier ter voorziening van de nieuwe bevolking. Al deze panden zijn gebaseerd op een sterk gelijkaardig plan, met inkomtravee op de hoek. De nummers 59 en 61 zijn naar plan van Floris Verbraeken, respectievelijk uit 1911 en 1904.

Bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen, twee traveeën aan zijde Karel De Wintstraat, een inkomtravee op de hoek en één travee aan zijde Willy Staeslei, onder pannen bedaking. Bakstenen voorgevels met bezette muurbanden, ontlastingsbogen en gevelbekronende velden. Dubbele inkomdeur met erboven natuurstenen balkon op consoles met smeedijzeren balustrade, voor vensterdeur. Commercieel gelijkvloers geopend met twee grote etalagevensters aan weerszijde van de inkom, onder metselboog en omlijst met houten winkelpui. Venster onder segmentboog. Gelijkvloers bekroond met drielaagse muizentandlijst. Korfboogvormige vensters en Madonnabeeldje in rondbogige nis ter hoogte van de verdieping.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders C04246b.

Auteurs: Cappuyns, Toon