Villa Zonneweelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonneweelde

Beschrijving

Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van Charles Donnez, naar een ontwerp door architect Pol Berger uit 1920. De architectuur is geïnspireerd op Duitse en Engelse voorbeelden met klassieke inslag. Berger ontwierp in hetzelfde jaar ook Villa Bloemenhof aan de overzijde van de straat. Hoofdgebouw van twee bouwlagen in baksteenbouw met bepleisterde bovenbouw, onder complex schilddak (leien); links aanleunende lagere aanbouw onder zadeldak. Symmetrische voorgevel van drie traveeën. Bepleisterd middenportaal met zijlichten boven decoratieve reliëfs en driehoekig fronton. De centrale inkomtravee wordt verder benadrukt door een Serliaans drielicht op de bovenverdieping en een puntgevel met oculus. Reliëfs in stucwerk met voorstelling van putti markeren de middenpenanten. Het gearticuleerde trappenhuis met stucversiering en achthoekige oculus in de oksel van het gebouw wijkt af van de bouwplannen. Houten schrijnwerk bewaard of goed gerestaureerd. De plattegrond omvat de inkom- en traphal en het salon aan de straatzijde, de eetkamer en veranda met office en een overdekt terras aan de tuinzijde, de keuken en garage in de aanbouw.

• Archives d'Architecture Moderne, archief Berger, dossier Donnez.

Auteurs: Cappuyns, Toon