Villa Eugenie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Eugenie

Beschrijving

Villa Eugenie is een eclectisch landhuis gebouwd omstreeks 1913. Het is een vrijstaand gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak bedekt met leien en voorzien van dakkapellen. Het pand ligt in een groot domein, is niet zichtbaar van op de straat en heeft de voorgevel gericht naar de spoorweg. Het pand is opgetrokken in een pittoreske stijl die de landhuizen in Ekeren typeert. Bakstenen gevels op arduinen plint, met gebruik van zwarte en gele baksteen in doorlopende banden. Gevelopeningen onder ijzeren I-balken met rozetten en metselbogen met sluit- en hoekstenen. Het gelijkvloers is op de rechterhoek door middel van een natuurstenen pijler geopend als portaal. Gelijkvloers en verdieping telkens bekroond door tegelfries. Verdieping onder het dak met drie gekoppelde vensters onder puntdak, met overkragende daklijst op houten consoles. Aanbouw in rechterzijgevel van twee bouwlagen en een travee onder schilddak bedekt met leien, met uitsprong van een bouwlaag. Vrijstaande remise van een bouwlaag onder zadeldak bedekt met pannen.

• Mondelinge informatie van Wim D'hooge (conservator Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders), 2011.

Auteurs: Cappuyns, Toon