Pastorie parochie Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand

Beschrijving

Pastorie van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand, gebouwd in opdracht van de verzekeringsmaatschappij Anverpia, naar een ontwerp door architect Pierre Backer Overbeek uit 1940. Rechthoekig gebouw in regionalistische stijl, drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt leien tentdak met centraal dakvenster. Symmetrische voorgevel, de centrale inkomtravee met portaal in hardstenen omlijsting bekroond door Madonnabeeldje. De benedenbouw in donkere baksteen die gescheiden is van de bovenbouw in rode baksteen door middel van hardstenen lijst, alsook de semitransparante omsluiting van de voortuin door geometrisch traliewerk en bakstenen pijlers creëren hiërarchie ten opzichte van de straat. De symmetrie en hiërarchie van het ontwerp en het materiaalgebruik zijn typerend voor de architectuur van de jaren 1940. Plattegrond ingedeeld door de centrale gang met traphal: enfilade van woonkamer, eetkamer en veranda aan linkerzijde, spreekkamer en keuken aan rechterzijde; werkkamer, twee slaapkamers, logeerkamer en badkamer op de verdieping. Het ontwerp is vergelijkbaar met de woning “Bello Horizonte” in de Nijverheidslei.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 4452.

Auteurs: Cappuyns, Toon