Villa in Hollandse stijl

Beschrijving

Villa in zogenaamde Hollandse stijl – art-decostijl onder invloed van de Amsterdamse School, volgens de bouwaanvraag uit 1931 opgetrokken door de Nederlandse aannemer Willem Sebastiaan Van der Sterre, zaakvoerder van het aannemersbedrijf nv Nationaal Grondbezit. Deze villa was de eigen woning en bedrijfszetel van Van der Sterre, en stond model voor de identieke woning De Ruysscher-Reuters in de Oudstrijderslei.

Vrijstaande woning in tuin op het hoekperceel met de Maria-Theresialei, van een drietal traveeën en één bouwlaag onder monumentaal klokvormig pannen schilddak, voorzien van dakvensters. Voorgevel met uitsprong van twee traveeën en twee bouwlagen, deels onder klokvormig pannen zadeldak en deels onder plat dak. Inkom in de oksel van uitsprong en hoofdgebouw. Garage van een bouwlaag onder plat dak in rechter zijgevel. Konische schoorsteen op de hoek tussen verhoogde hoektraveeën. Vierkante houten erker in achtergevel op bakstenen onderbouw. Vensters met licht gevernist houtwerk en traditioneel ruitwerk in goede staat, mogelijk gerestaureerd. Plattegrond met woon-, eetkamer en keuken rond de traphal; drie slaapkamers en badkamer in het dakvolume.

Waardevol geheel van belendende panden met eenvormige Hollandse stijl: Van de Weyngaertlei 62, 64, 66, Maria-Theresialei 1 en verderop gelegen Oudstrijderslei 11.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 2830.
  • HAVERMANS, A.-M. 2007: Wie zaait zal maaien. Antverpia en Sint-Mariaburg, Antwerpen, 58-60.