Burgerhuis met achterliggende brouwerijgebouwen

Beschrijving

Woonhuis uit 1907-1911 en achterliggende eind-19de-eeuwse gebouwen van de voormalige brouwerij 'De Roos’. Het voorhuis met fraaie centrale open poortdoorgang werd gebouwd als een samenstel van twee symmetrische woningen in opdracht van Louis Andriessen en Alphons De Smedt. Op de binnenkoer staat een markant bedrijfsgebouw met schoorsteen, gebouwd omstreeks 1884 en uitgebreid in 1899, behorend tot de voormalige brouwerij, die naar verluidt oorspronkelijk gebouwd was in 1815 en stopgezet in 1920, maar nog lang dienst deed als drankdepot.

Het voorhuis is een baksteenbouw van drie à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak voorzien van twee dakvensters en bestaat uit twee spiegelende, identieke enkelhuizen. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint en met gebruik van witte en groene decoratieve baksteen voor doorlopende banden ter hoogte van dorpels en regels en ter hoogte van de ontlastingen. Getoogde vensteropeningen onder ontlastingsbogen en op doorlopende lateien, met bewaard schrijnwerk. Het gelijkvloers is bekroond met een bezette band. De twee woningen hebben een voortuin omsloten door lage bakstenen ommuring, afgerond op de hoeken voor de koetsdoorgang. Segmentbogige koetsdoorgang met betegeling in wit en bruinrood in zeer goede staat en een gestruct plafond. De plattegronden van beide woningen zijn klassiek 19de-eeuws, met een enfilade van twee kamers met tussenliggende trap en een smaller achterhuis met keuken, wasplaats en koer; op de verdiepingen slaapkamers.

Achtergevel met links en rechts van de koetsdoorgang aanbouwen van een bouwlaag en een drietal traveeën elk, onder plat dak.

Achterin koer met bedrijfsgebouwen van de voormalige brouwerij, gebouwd omstreeks 1884 en uitgebreid in 1899. Het betreft twee bakstenen gebouwen onder zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen, aaneen gebouwd in de vorm van een 'L'. Het gebouw met de nok evenwijdig aan de straat bevat over het rechtergedeelte een verhoogd gelijkvloers met bakstenen vloer, waarboven de gevel geopend is. De vloer is geschraagd door op ijzeren _balken gemetste gewelven, steunend op pijlers, waardoor een grote open kelderruimte, wellicht voor bieropslag, gecreëerd is. Het rechterdeel van dit gebouw is geopend met een kleine poort en bevat een gelijkvloers onder lage zoldering, schijnbaar een werkhuis. Het gebouw met de nok loodrecht op de straat is hoger, geopend met een grote rechthoekige poort en bevat een ronde schoorsteen die half uitspringt uit de zijgevel. Beide gebouwen zijn opgetrokken zoals schuren op een houten gebinte dat verankerd is met gevelankers en in goede staat verkeert.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 4, 1884/21, 1899/11, 1911/35.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 37.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.
  • Mondelinge informatie van Wim D’hooge (conservator van Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders), 2011.

Auteurs: Cappuyns, Toon