Herberg De Noteschelp met bijgebouw

Beschrijving

Op de hoek van de Statiestraat met De Notenschelp staat de voormalige herberg "De Noteschelp". De herberg gebouwd in 1901 in opdracht van Antoon Van de Weyngaert, de initiatiefnemer van de grote verkaveling Sint-Mariaburg. Overeenkomstig de bouwvoorschriften van deze wijk, is de woning opgetrokken in een pittoreske bouwstijl, gekenmerkt door baksteenpolychromie.

De herberg is gelegen tegenover de spoorweg Antwerpen-Roosendaal. Het pand was van 1902 tot 1908 het eindpunt van de paardentram die vertrok aan het station. De reizigers staken daarna de spoorlijn over om het lokaaltreintje aan de Weerstandersstraat te nemen. Hieraan kwam een einde door het verplaatsen van het eindpunt van de lokale spoorlijn naar de Veltwijcklaan ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Na 1919 was het geen herberg meer, maar een woonhuis van een verkoper van bakkersartikelen.

Het is een dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen schilddak. De rode bakstenen gevels kregen witte bakstenen sierbanden. Rechthoekige benedenvensters en segmentbogige bovenvensters. Recente aanbouw rechts.

Links naast de herberg (28), een bijgebouw dat in dezelfde stijl en materialen en dus wellicht gelijktijdig met de herberg werd gebouwd. Oude postkaarten wijzen hier ook op. Gebouw van twee traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak met nok loodrecht op de straat. Gebruik van natuursteen voor speklagen en omlijsting van klein rond venster onder het dak. Decoratieve muurankers. Licht getoogde gevelopeningen onder metselbogen en met arduinen dorpels. Voorgevel met twee vensteropeningen.

• Documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders, postkaart CO20046a.
  • D’HOOGE W. 2002: Café De Nootschelp gaf jaar naam aan een straat te Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 20, 4-6.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon