Eengezinswoning in naoorlogs modernisme

Beschrijving

Bescheiden rijwoning in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Frans Heirman met een premie van de Wet De Taeye. Het gebouw werd in september 1954 ontworpen door architect Jan Jaak Jacobs; de bouwplannen in het bouwdossier zijn evenwel gesigneerd door architect Karel Meysman. Voorgevel van donkere baksteen, twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Opvallend strakke voorgevel met in de rechter travee traphal geopend door deur, bovenlicht en verticaal bandraam als doorlopend, monumentaal geheel. Als tegengewicht is de linkerhelft van de voorgevel geopend door drie uitgelijnde bandvensters, namelijk het bovenlicht van het souterrain, het venster van het bel-etage en het bovenlicht van de verdieping onder het dak. De plattegrond biedt ondergronds ruimte aan de garage met toegang aan de tuinzijde. Bel-etage met keuken aan de straat en woonkamer met terras aan de tuinzijde; erboven badkamer en twee slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 6303.
  • Architectuurarchief Vlaanderen, Archief J.J. Jacobs, Ontwerp kleine woning te Ekeren.