Woning Ons Genoegen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Ons Genoegen

Beschrijving

Burgerwoning "Ons Genoegen" (gevelopschrift) in opdracht van Mathijsen en naar ontwerp van Cuypers uit 1933 in art deco. Vrijstaande woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd pannen zadeldak. Voorgevel met decoratieve, trapeziumvormige vensterontlastingen in gegoten kalksteen. Links smalle venstertravee met bovenlicht en traphallicht. Rechts erkertravee met monumentale driezijdige erker, waarboven een balkon met deurvenster en bewaard decoratief ijzerwerk onder dakuitsprong. Vensters onder doorlopende ontlastingen. De borstweringen ter hoogte van de verdieping zijn van gegoten kalksteen en die ter hoogte van het gelijkvloers zijn van arduin, met gebosseerde vlakken. Inkom in linker zijgevel. Dubbele deur, met decoratief getraliede deurvensters, waarboven balkon op pilaren. Rechts achterliggende garage, met poort en luik onder het afgewolfd pannen zadeldak. Het houtwerk van ramen en deuren en het glaswerk in de bovenlichten zijn intact of goed gerestaureerd. Verbouwing in 1953 naar ontwerp van J. Peeters, waarbij de deur werd verplaatst naar de zijgevel.

De woning te Veltwijcklaan 67 is gebouwd naar identiek ontwerp.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802 # 3192 en 802 # 6069.
  • VANVELDHOVEN S. (projectleider) 2008: Snelinventarisatie Sint-Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon