erfgoedobject

Woning Bello Horizonte

bouwkundig element
ID
214619
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214619

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Bello Horizonte
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande woning "Bello Horizonte" (opschrift) op de hoek met de Gerarduslei, gebouwd in opdracht van J. Luyten naar ontwerp van architect Pierre Backer Overbeek uit 1945. Het betreft de 'wederopbouw van een in 1945 door een V1-bom vernielde woning'. Voortuin aan beide straten omsloten met traliewerk op lage breukstenen ommuring. Baksteenbouw van een bouwlaag en drie traveeën onder een complex leien schilddak met kruisende nokrichting van verschillende hoogte. Gevels in donkerbruine baksteen op breukstenen plint en met bepleistering onder het overstekende dak. Rondbogige inkomdeur in licht gevernist hout, in arduinen omlijsting met afgerond profiel, bekroond met een sluitsteen en een nis met Madonnabeeld. Linker zijgevel met gelijkvloerse halfronde erker waarboven balkon met smeedijzeren balustrade. Rechthoekige vensters. Volgens de bouwplannen omvat de plattegrond de inkom- en traphal en de woonkamer met erker, geflankeerd door de keuken, waarachter een slaap- en badkamer; tweede slaapkamer en zolders onder het dak.

Vergelijkbaar van architectuur is de pastorie Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand uit 1940 op het Van de Weyngaertplein.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 4608.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Bello Horizonte [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214619 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.