Ensemble in historiserende stijl

Beschrijving

Ensemble van drie woningen in historiserende stijl, wat het resultaat is van een grondige verbouwing van circa 1912 naar ontwerp van architect A. Portielje. Hij voegde aan bestaande woningen nieuwe parementen toe in neo-Vlaamse renaissance: nummer 7 kreeg een puntgevel, nummers 8 en 9 elk een trapgevel.

Elke woning bestaat uit twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak met nok loodrecht op de straat. Bakstenen gevels met gebruik van natuursteen voor banden, lijsten, hoek-, sluit- en dekstenen, en bekroond met decoratieve gevelankers ter hoogte van het gebinte en met overhoekse pinakels.

Op nummer 7 gelijkvloers met rechthoekige vensters, bekroond met een geprofileerde witstenen lijst die aansluit bij het onderstel van een driezijdige houten erker, op natuurstenen consoles en onder leien dak op kroonlijst met klossen. Korfbogig venster met ijzeren borstwering onder het dak. Achterliggende stal met arduinen voederbak minstens opklimmend tot 19de eeuw en mogelijk resten van oude kelder geïntegreerd in nieuwe constructie van 1912. Veranderingen aan onder meer venster onder dak en achterbouw naar ontwerp uit 1928. Bewaarde interieurelementen: tapijttegelvloer en schrijnwerk (ingemaakte kast, tochtportaal, trapleuning, houten vloer, deuren). Decoratieve gevelankers ter hoogte van verdiepingen en gebinte.

Op nummer 8 rechthoekige gevelopeningen met witstenen omlijstingen, onder witstenen latei en metselboog met witstenen hoek- en sluitstenen. Inkom met geprofileerde omlijsting en bovenlicht.

Op nummer 9 verbouwd gelijkvloers. Verdieping met rechthoekige gevelopeningen onder natuurstenen latei en metselboog met witstenen hoek- en sluitstenen. Rondbogig venster onder het dak, bekroond met witstenen boog en sluitsteen en geflankeerd door twee kleine vensters.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 4, 1913/44 (Markt 7 en 9)., 1932/60 (Markt 7).
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 399 (Markt 8), 802 # 399 (Markt 7, 1912), 802 # 1717 (Markt 7, 1928).
  • DEBLAERE C. 2007: Kunst- en cultuurbeschouwende bespreking van een woning Markt 7 te Ekeren, s.l.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon