Café-woning met oude kern

Beschrijving

Café-woning met oude kern. Mogelijk was hier in de 16de eeuw reeds een café genaamd "De kroon". Huidig gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën bekroond met dakvensters in het pannen zadeldak. Bezette gevel met hardstenen lijsten, mogelijk 19de-eeuwse lijstgevel. Rechthoekige vensters met ijzeren borstweringen. Cafépui dateert van omstreeks 1951: gelijkvloers geopend met betonnen balken. Centraal breed guillotinevenster, bekroond door reliëf voorstellende een kroon, geflankeerd door publieke en private toegang, samen onder betonnen latei waarboven quasi doorlopend bovenlicht.

Interieur: de balklagen van de eerste verdieping bestaat gedeeltelijk uit hergebruikte oude moerbalken en kinderbalken, met sporen van verdwenen schoorsteen. Kelder bestaande uit verschillende gewelven, opklimmend tot wellicht 18de eeuw of ouder, met toegemetste kelderverluchtingen waarvan één ter hoogte van achtergevel met diep ingestoken gewelfkap; bakstenen wenteltrap met arduinen treden.

• Gemeentelijk Archief Ekeren, Bouwdossiers, 1951 269.
  • Mondelinge informatie van Wim D’hooge (conservator van Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders), 2011.