Interbellumwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Vrijstaande woning in nieuwe zakelijkheid, gebouwd in opdracht van Ferd. Leemans naar ontwerp van architect Gérard Saenen uit 1935. Gebouw in typische kubusvorm van twee bouwlagen en twee traveeën onder gedrukt tentdak, gelegen in tuin. Gevels uit baksteenmetselwerk in kettingverband met Dudokvoeg, op hardstenen plint. Gelijkvloers met rechthoekige erker en inkom onder doorlopende luifel. De inkomtravee is boven de luifel opvallend geopend door een L-vormig venster met glas in lood naar geometrisch ontwerp. Verdieping met hoekvenster en bepleisterde band onder de daklijst. Rechter zijgevel met ronde oculi met glas in lood (traphal). De doorlopende luifel, de breed uitkragende daklijst en het gebruik van een brede, platte gevelsteen alsook oorspronkelijk de lage ommuring van de voortuin dragen bij tot een horizontaliserende werking. De deur is vernieuwd en de lage ommuring van de voortuin verwijderd.

Functionele plattegrond: salon en eetkamer in de linkerhelft, traphal en keuken in de rechterhelft, terras aan de achtergevel; twee slaapkamers, logeerkamer en badkamer op de verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 3538.

Auteurs: Cappuyns, Toon