Interbellumwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Vrijstaande woning in nieuwe zakelijkheid uit de late jaren 1930, vanwege de sterke verwantschap met de woning Leemans hogerop in de straat vrijwel met zekerheid toe te schrijven aan architect Gérard Saenen. Vrijstaand gebouw met voortuin afgesloten door een bakstenen tuinmuur, waarin typische inkepingen voor ijzerwerk. Gevels uit tweekleurig baksteenmetselwerk (paars, geel) in kettingverband met typische Dudokvoeg, drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Schijnbare kubusvorm door het terugwijken van de linker travee; de inpandige garage werd echter later vergroot. Verdiept inkomportaal met bordes en getraliede deur, rechts geflankeerd door een rechthoekige erker, onder doorlopende luifel. Verdieping met centraal een grote vensterpartij waarvan het schrijnwerk bestaat uit verspringend stijl- en regelwerk, en typische hoekvensters. De horizontaliserende werking wordt bewerkstelligd door de ommuring aan straatzijde, het metselwerk, de doorlopende luifel en de bepleisterde band onder de uitkragende daklijst. Achtergevel gewijzigd in 1961.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 803 # 379 en 871 # 1297.

Auteurs: Cappuyns, Toon