Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Beschrijving

Neoromaanse kruisbasiliek van 1862 gebouwd naar ontwerp van architect H. Jaminé. Baksteenbouw met afwerking van natuursteen. De plattegrond beschrijft een ingebouwde westelijke toren met naaldspits, een basilicaal schip van vijf traveeën, transeptarm van één travee met absidiale sluiting, en een koor van een rechte travee met halfronde sluiting, geflankeerd door sacristieën.

Kleurrijk interieur, voorzien van muurschilderingen; kruisgewelven en gordelbogen op pijlers; koepelgewelf over de rechte koortravee.

Mobilair: Onze-Lieve-Vrouw met Kind, witgeschilderd hout (18de eeuw). Communiebank, 1774, afkomstig uit abdij Herkenrode.

• GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Beringen, Brussel, 1977, pagina 36.

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een orgel uit 1835-1836. Het orgel is een werk van de befaamde Antwerpse orgelmaker J.J. Delhaye, geleverd in 1835-1836. In 1859 voegde Delhaye een voetklavier toe. In 1862 werd het gedemonteerd en in 1872 heropgebouwd in de nieuwe kerk, door P.J. Vermeulen uit het Nederlandse Weert. In de eerste helft van de 20ste eeuw geschiedden enkele wijzigingen waarvan de uitvoerder niet bekend is. G. Schumacher (Baelen s. Vesdre) restaureerde het orgel in 1987-1989.

• LEMMENS M. e.a. 1989: Geschiedenis van het Delhaye-orgel in de St. Jan-de-Doper-kerk te Paal, Restauratie 1987-1989 van het Delhaye-orgel te Paal 1835-1836, Paal.