Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Woning in laat-moderne of postmoderne stijl, in opdracht van W. Boits en naar ontwerp van architect Edward Van Steenbergen uit 1978. Vrijstaande woning in beboomde tuin, baksteenbouw van twee bouwlagen onder gedrukt zadeldak. De voorgevel op het zuiden is quasi integraal geopend, op het gelijkvloers via een inspringende glaswand; een houten balkon fungeert evenzeer als luifel. Ook ter hoogte van de verdieping is de voorgevel geopend, rechts met een bandvenster en links met een loggia, met daarvoor het houten balkon, en een hoekvenster, beide onder doorlopende uitkragende houten dakrand, op de hoek gesteund door een pijler. Links aanleunende dubbele garage van een bouwlaag onder plat dak met betonnen dekplaat. Vensters, balkon en garagepoort zijn in donker getint hout dat contrasteert met de lichte baksteen en het zichtbare beton. In de rechterzijgevel herbergt een uitspringende travee onder lessenaarsdak het inkomportaal, onder een gestrekte luifel en daarboven een verticaal traphallicht.

De plattegrond van het gelijkvloers vormt een open leefruimte, waarbij de keuken en de inkomhal aansluiten. Slaapkamer met badkamer, twee kinderkamers, gastenkamer en stortbad ontsloten door een centrale gang op de verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 803 # 4709.

Auteurs: Cappuyns, Toon