Villa in postmodernistische stijl

Beschrijving

Villa in postmodernistische stijl gebouwd in opdracht van het echtpaar Van der Donck, naar een ontwerp van architect Ferre Verbaenen uit 1987. Gebouw in licht okerkleurige baksteen van één bouwlaag en drie traveeën onder een platen boogdak. Speelse, eigentijdse interpretatie van vernaculaire en Palladiaanse architectuur. Symmetrische voorgevel: puntgevel met uitgespaarde nok, waaronder vierkant venster geflankeerd door ronde verluchtingsgaten (opvallend in voorgevel). De voorgevel bevat een lagere aanbouw onder plat dak met centraal inspringend inkomportaal onder een gebogen glaskoepel, uitgelegd tot een luifel op kolommen. Plint en portaal in grijze steen, geflankeerd door per vier gekoppelde kleine vierkante vensters. Zijgevels met reeksen vensters van dezelfde afmetingen: kan gelezen worden als allusie op het modernistische bandraam. Opmerkelijk symmetrisch grondplan opgebouwd rond de centrale traphal: twee slaapkamers en badkamer in de voorbouw, zit- en eethoek met open haard in de achterbouw, en halfopen keuken als uitbouw in de middenas; ruime zolder onder het boogdak.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 871 # 1756.

Auteurs: Cappuyns, Toon