erfgoedobject

Burgerhuis en café

bouwkundig element
ID
214591
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214591

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en café
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning en café gebouwd rond 1911 in opdracht van John Laenen en naar ontwerp van Eugène Van Tichel(en). Woning van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak bedekt met pannen, met nok loodrecht op straat. Klein voortuintje omsloten door geometrisch traliewerk, wellicht van later datum. Puntgevel met decoratieve bezetting in neoclassicistische stijl: gelijkvloers met pseudovoegen, ramen en deur bekroond door gevelbrede geprofileerde lijst; waarboven doorlopend diamantvormig reliëfvlak. Vensters van de verdieping en onder het dak onder geprofileerde rondbogen, overgaand in gevelbrede lijst; geprofileerd veld voor (ontbrekend) opschrift. Bewaard houtwerk van ramen en deuren en uitkragende daklijst op consoles en windbord. De smalle symmetrische rondboogvensters doen denken aan de bouwstijl zoals gehanteerd door maatschappij Antverpia in Sint-Mariaburg.

Het aansluitende café op de hoek van de Leopoldlei en Schriek is in een gelijkaardige stijl opgetrokken, met doorlopende plint sierbanden over de bepleisterde en beschilderde lijstgevels. Het café telt één travee in de Leopoldlei, een afgeschuinde travee en twee traveeën op Schriek. De hoektravee is geaccentueerd door een zoldervenster met trapgevel, dat de zadeldaken verlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 344.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis en café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214591 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.