Burgerwoning in art-decostijl

Beschrijving

Burgerwoning in halfopen bebouwing met art-deco-inslag, gebouwd in opdracht van de heer C. van Thillo-Swerts, naar een ontwerp uit 1935. Het rijhuis is identiek aan de woning Van As in de Kapelsesteenweg, waarvan het ontwerp uit uit 1923 dateert. Woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voortuin omgeven door lage buisijzeren omheining tussen bakstenen pijlers. Een in de rooilijn opgerichte smeedijzeren poort geeft toegang tot de achtertuin. Brede, monumentale erker, doorlopend in overluifeld terras boven de inkom. Inkom met bovenlicht en betralied zijlicht. Erker en balkon onder doorlopende uitkragende lijst. Gevelbekroning met gestileerde voluten en fronton voorzien van twee ramen gescheiden door driehoekvormige bakstenen stijl. Geometrische decoratieve elementen met trapvormige benadrukking van fronton en decoratieve lijnvormige accenten ter hoogte van latei en borstwering. Conventionele plattegrond: op begane grond enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door inkom, traphal en keuken; drie kamers op de eerste verdieping, twee mansardes en zolder onder het dak.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 3604.

Auteurs: Cappuyns, Toon