Gekoppelde dorpswoningen

Beschrijving

Symmetrisch samenstel van twee woningen, uit 1922-1923. Gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen zadeldak. Gevel met historiserende bepleistering, voorzien van similivoegen en neoclassicistische reliëfdecoraties. Gelijkvloers met pseudoplint door middel van schildering, robuuste voeg ter imitatie van natuurstenen banden, diamantvormige sluitstenen boven de getoogde gevelopeningen. Gelijkvloers bekroond met waterlijst. Verdieping met similivoeg, geometrisch reliëf met art-deco-inslag ter hoogte van borstweringen. Ruwe bepleistering in band doorlopend over de ontlastingsbogen en als invulling van pseudohoekkettingen. Guirlandes/festoenen in reliëf onder de kroonlijst. De uitvoerige historiserende decoratie is enigszins atypisch voor deze voor het overige eenvoudige dorpswoningen. Recent PVC-schrijnwerk doet afbreuk aan de gevel.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 25, 1923/84.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon