Vier arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier arbeiderswoningen

Beschrijving

Twee eclectische samenstellen van werkmans- of kleine burgerwoningen met rode bakstenen lijstgevels en voortuintjes omsloten met smeedijzeren hekwerk (32 en 36), typisch voor de straat. De woningen werden gebouwd In opdracht van Aug. Adriaensen volgens een bouwaanvraag uit 1912. Rijwoningen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak. Bakstenen gevels gedecoreerd met witte, groene en gele tegels in banden, ter hoogte van metselbogen (imitatie van sluit- en hoekstenen) en borstweringen en ter omlijsting van tegelfriezen onder het dak. Het houtwerk van ramen en deuren is bewaard, behalve de deur van nummer 34. Op nummer 36 is bovendien een glazen inkomluifel en houten kroonlijst bewaard, waardoor deze gevel een zeer intact geheel vormt.

De woning op het aanpalende nummer 28 werd in 1913 in gelijkaardige stijl gebouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 389.