Villa Les Hirondelles

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Les Hirondelles

Beschrijving

Villa 'Les Hirondelles' is een eclectisch landhuis gebouwd rond 1897, gelegen in een tuin die aan straatzijde omsloten is door een art-nouveau-, organisch vormgegeven traliewerk. Het is een gelijkaardig fantasierijk ontwerp als Fortuinstraat 24.

Hoofdgebouw van twee à drie bouwlagen en twee traveeën onder pannen bedaking. Met een glazen gaanderij is het huis verbonden met een klein bijgebouw rechts, van twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen zadeldak. In de loop van de 20ste eeuw verdween het pseudovakwerk onder het dak van het hoofdgebouw en werd de doorgang onder de zwevende verbindingsgaanderij dichtgebouwd tot garage.

Hoofdgebouw met accent op de brede venstertravee, met een over de verdiepingen doorlopende driezijdige erker voorzien van muurvelden waarop oorspronkelijk wellicht versiering aanwezig was en met natuurstenen kozijnen voor de vensteropeningen. De gevel is boven de erker bekroond door een sterk overkragende geveltop op houten consoles. Rechts een diep inspringende inkomtravee, met aanzet van twee bouwlagen onder pannen dak, waarvan het gelijkvloers tot portaal geopend is met hardstenen rondbogen, verstevigd met decoratieve spanijzers, met Dorische zuil op de hoek. Het portaal wordt bereikt door hardstenen trappen met ijzeren balustrade. Bekanteelde achterbouw.

Bijgebouw rechts met pseudovakwerk in de geveltop. Rechthoekige gevelopeningen onder hardstenen latei en rollaag. De vensters aan weerszijden van de garage zijn betralied.

Interieur gedeeltelijk bewaard: onder meer tapijttegelvloer, pitch-pinevloeren, schrijnwerk van trappenhuis.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, postkaart C1520060a en CO4234b.
  • D’HOOGE W. 1998: Villa 'Les Hirondelles' in de Kloosterstraat te Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 7-19.

Auteurs: Cappuyns, Toon