Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Villa in cottagestijl, gebouwd in opdracht van de arts Heylen, naar een ontwerp door de aannemer Adr. en Ant. Van Kolen uit 1934. De op de 'Old English'-stijl geïnspireerde architectuur is vergelijkbaar met de villa Leopoldlei 82. Woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder tentdak bedekt met pannen. De woning is half vrijstaand, met kleine voortuin omsloten door eenvoudig maar decoratief smeedijzeren traliewerk op bakstenen onderbouw.

Bakstenen gevels met bepleisterde bovenbouw en rechthoekige vensters. Voorgevel met in de linker travee drielichten per bouwlaag, met betonnen stijlen en regel. Borstwering in baksteenmozaïek (verticaal verband en visgraatmotief). Daarboven dakvenster. Rechts een licht uitspringend risaliet met een driezijdige erker op bakstenen onderbouw, bedekt met leien tussen beide houten vensterpartijen. De erker gaat over in een op twee consoles uitkragende verdieping onder dakuitsprong, bestaande uit vakwerk met centraal drielicht. Linker zijgevel met inkom onder luifel op consoles en met getralied zijlicht. Daarnaast travee met een diagonale reeks van drie traplichten per bouwlaag, waarboven dakvenster. Daarnaast een uitspringende venstertravee met monumentale betonnen vensteromlijsting, uitlopend in een uitkragende verdieping van vakwerk onder dakuitsprong.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centrale traphal. Een enfilade van twee salons, zitplaats en overdekt terras, wordt geflankeerd door het kantoor en de keuken met bijkeuken. Vier slaapkamers en de badkamer nemen de bovenverdieping in, drie mansardes en de zolder het dakvolume. Een vrijstaande garage met puntgevel in de tuin, behoorde tot het oorspronkelijke bouwprogramma.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 3341.

Auteurs: Cappuyns, Toon