Neorenaissance ensemble ontworpen door John Van Beurden

Beschrijving

Symmetrisch ensemble van vier rijwoningen in neorenaissancestijl, met bouwtoelating van 28/01/1914 naar ontwerp van John Van Beurden. Kleine voortuintjes achter lage omheining.

Elke woning bestaat uit twee bouwlagen en drie traveeën onder doorlopend, met pannen bedekt zadeldak. Ter hoogte van de middelste woningen is het dak gemansardeerd, bedekt met leien en voorzien van dakvensters. Uiterste woningen met trapgevel door middel van dakuitsprong. De bakstenen voorgevel is eenvormig dankzij symmetrische gevelopeningen en decoraties. Een doorlopende kroonlijst in witte natuursteen bekroont het gelijkvloers. De voorgevel wordt verder geritmeerd door andere elementen in witte natuursteen zoals vensteromlijstingen, balkons, consoles, decoratieve hoek- en sluitstenen; alsook door decoratieve muurankers. De uiterste woningen bevatten ter hoogte van de verdieping driezijdige houten erkers met leien dak, waarboven vensters met boogveld onder natuurstenen boog. Op nummer 173 werd in 1927 een koepel toegevoegd. Op nummer 177 aanbouw van één bouwlaag met later toegevoegde verdieping. In de achtertuin een duiventil met zwart-wit vakwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802 # 563 en 802 # 1664.

Auteurs: Cappuyns, Toon