Villa De Geesten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Geesten

Beschrijving

Villa "De Geesten" (opschrift) is gelegen in een ruime, beboomde tuin, aan straatzijde afgesloten door smeedijzeren traliewerk en bakstenen pijlers. Op dit perceel werd in 1898 de "Villa van Nijlen", gebouwd als een van de eerste villa's in deze wijk. De villa werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog en in 1941 al heropgebouwd naar een ontwerp van architect Henry Claes voor veearts B. Kenens.

Vrijstaande woning in tuin in een eenvoudige eclectische bouwstijl. Baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Gebruik van zwarte baksteen voor doorlopende banden boven de dorpels en lateien van het gelijkvloers. Verhoogd gelijkvloers met betraliede keldervensters in de plint. Rechthoekige gevelopeningen onder beschilderde lateien. Centraal inkomtravee met dubbele deur in rustieke stijl. Rechts venstertravee onder dakuitsprong met puntdak. De linkse hoektravee springt uit in voor- en zijgevel en is opgevat als vierkante hoektoren met afgeronde hoeken onder spits; met een groot gelijkvloers venster en een gekoppeld venster ter hoogte van de verdieping; bekroond door reliëfband en opschrift onder het dak.

Het interieur is goed bewaard. Kelder (voormalige kelderkeuken) met tapijttegelvloer en integraal betegelde wanden, twee symmetrische ingemaakte kasten en kleine dienstlift. Huidig toilet met mozaïekvloer en betegelde wand. In de leefruimte een open haard met smeedijzeren rookkap, betegelde achterwand en houten schouwmantel op zuilen met smal Ionisch kapiteel. Verder is in de woning overvloedig binnenschrijnwerk bewaard, zoals het opengewerkt houten trappenhuis, de deuren in rustieke stijl, de verhoogde houten plint en ingemaakte kasten onder het venster aan straatzijde in de leefruimte. Het lichte, ingebouwde meubilair is typerend voor de architectuur van buitenverblijven.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 4490.
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, prentkaarten, c2-27.