Parochiehuis van Sint-Mariaburg

Beschrijving

Parochiehuis van Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand (Sint-Mariaburg), naar ontwerp van architect Pierre Backer Overbeek uit 1953. Opgericht op initiatief van de levensverzekeringsmaatschappij Antverpia, op de plaats van voormalige motofabriek Lady uit 1925. Het programma omvat een bibliotheek, twee lokalen voor de Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde (KAV) en de Katholieke Werkliedenbond (KWB), en vijf lokalen voor de lokale jeugdbeweging: twee voor meisjes en drie voor jongens met gescheiden toegangen en sanitair.

Vrijstaand gebouw, ingeplant achter de rooilijn, van een bouwlaag en vijf traveeën aan de straat, de voorbouw onder zadeldak bedekt met pannen, de achterbouw onder plat dak. Bakstenen gevels met rechthoekige gevelopeningen onder rollagen. Middenrisaliet door uitspringend portaal met deur tussen twee vensters in omlijsting van witte natuursteen, bekroond met opschrift "Parochiehuis" in reliëf, op plint van arduin. Erboven balkon met ijzeren balustrade voor rondbogige deurvenster met zijlichten in natuurstenen omlijsting, in puntgevel met muurvlechtingen en natuurstenen daklijst, hoekstenen en bekronend reliëf "PX". Zijgevels met muurvlechtingen, natuurstenen daklijst, hoekstenen en bekronend reliëf.

• KEUKELINCK, R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802#5950 en 802#996.