Burgerhuis van 1909

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1909

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning met bakstenen puntgevel werd gebouwd rond 1909 naar ontwerp van John Van Beurden voor rekening van de heer Hoek.

Vrijstaande woning in tuin, huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak bedekt met kunstleien. Bakstenen parement met gebruik van gele en zwarte baksteen voor banden (kruismotief), metselbogen en borstweringen (reliëf). Puntgevel met breed uitkragende dakrand op houten consoles, waarvan het oorspronkelijke windbord is verdwenen. Regelmatig geplaatste, getoogde muuropeningen. Klassieke enkelhuisindeling, met enfilade van salon en eetkamer met belendende gang. Bij de eetkamer aansluitende veranda met daarnaast keuken met achterliggende bijkeuken.

Remise/magazijn toegevoegd in 1911.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 55.
  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.

Auteurs: Cappuyns, Toon