Villa Levenslust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Levenslust

Beschrijving

Villa "Levenslust" (fresco) gebouwd in opdracht van Louis Marchand, met bouwtoelating op 7/12/1912, opgemaakt door aannemer J. Verschueren.

Voortuin aan straatzijde omheind met decoratief, smeedijzeren traliewerk en poort. Gaaf bewaarde woning in cottagestijl, met een parement integraal in witte decoratieve gevelsteen, met banden, ontlastingsbogen, borstweringen en vensteromlijsting in groene steen. Licht getoogde gevelopeningen met bewaard houtwerk. Brede venstertravee uitspringend in het dak, met puntgevel voorzien van spitsbogig venster onder breed uitkragend zadeldak en wimberg. Licht inspringende inkomtravee, bekroond door fresco onder het dak. Dubbele inkomdeur voorzien van decoratief betraliede deurvensters en bovenlicht onder glazen luifel op ijzeren raamwerk met consoles.

Aanbouw in linkerzijgevel onder plat dak, wellicht later uitgebouwd tot twee bouwlagen met houten voorbouw, geopend ter hoogte van het gelijkvloers.

Indeling van de woning volgens klassieke enkelhuisindeling, met enfilade van twee kamers (salon en eetkamer), bereikbaar via belendende gang. Bij eetkamer aansluitend, de veranda, met daarnaast een keuken en "pannenhuis" of bijkeuken.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 415 en 802 # 1945.

Auteurs: Cappuyns, Toon