Villa Torentje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Torentje

Beschrijving

Villa "Torentje" (opschrift onder het dak), gebouwd waarschijnlijk in 1900-1907, kort na de aanleg van de straat. Het is een villa gebouwd in cottagestijl, met pittoreske details zoals een torentje en imitatievakwerk, wat het een kenmerkend voorbeeld maakt van de bebouwing in Sint-Mariaburg. Vrijstaand huis van twee bouwlagen en drie traveeën onder leien zadeldak met geknikte dakrand, in tuin met ijzeren hekwerk (mogelijk recent) aan straatzijde. Voorgevel met twee steekbogige gelijkvloerse vensters en bovenbouw met vakwerk en houten balkon voorzien van balustrade en pijlers onder klein lessenaarsdak met daktegels. Linkerzijgevel met diep inspringende aanbouw van een travee onder doorlopend dak. Aan deze aanbouw verbonden een ronde traptoren van twee bouwlagen onder achthoekige gewelfde leien spits. Gerenoveerd, wellicht met herstel van oorspronkelijke gevel, na 1980.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon