Landhuis La Mascotte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis La Mascotte

Beschrijving

Landhuis 'La Mascotte', in neoclassicistische stijl, in opdracht van Fr. Cijsch, met bouwaanvraag uit 1909 naar ontwerp van architect J. De Coster. In nummer 84 verbleef Everina Borst, die voor de Tweede Wereldoorlog als 'Moeder Sarov' naam maakte met haar kinderprogramma bij de socialistische radio-omroep Vlaanderen.

Vrijstaande woning met voortuin. Gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak bedekt met pannen. Gevel en dak afgeschuind op de hoeken, met smalle vensters in de afschuining. Plint (met kelderramen) en doorlopende lekdorpel in arduin. Gevels gedecoreerd door bepleistering: profileringen voor de geleding van de verdiepingen, pilasters ter onderverdeling van de traveeën, geprofileerde segment-, korf- en rondbogen ter hoogte van de raamontlastingen en pseudovoegen ter hoogte van gelijkvloers van middelste traveeën, waaronder erkertravee. Driezijdige gelijkvloerse erker waarboven vensterdeur tussen gekoppelde pilasters onder dakuitsprong.

Uitspringende inkomtraveeën in beide zijgevels, met tussenverdiepingen, waarboven balkon (rechterzijgevel: decoratief smeedijzeren borstwering bewaard, alsook houten kroonlijst). Achtergevel met aanbouw van een bouwlaag. Gevels oorspronkelijk en in goede staat. Het dak is bewaard maar de dakkapellen verdwenen. Het decoratieve smeedijzer van de borstwering boven de erker, het traliewerk en de poort die de voortuin omsloten en de dakbekroningen zijn verdwenen (vergelijk oude foto).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 #48.
  • VANVELDHOVEN S. (projectleidster) 2008: Snelinventarisatie St. Mariaburg Ekeren, Archiefonderzoek Havermans.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon