Villa Morgenlied

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Morgenlied

Beschrijving

Landhuis 'Morgenlied' (opschrift) of 'Villa Lucie', gebouwd als buitenverblijf van Pierre De Wijngaerd, eigenaar van de Criée Central in de Van Ertbornstraat 29 in Antwerpen. De bouwaanvragen voor deze woning dateren uit 1907 en 19+10 en zijn niet gesigneerd door een architect.

Vrijstaand gebouw in cottagestijl met voortuin; twee bouwlagen en twee à drie traveeën onder zadeldak bedekt met pannen. Decoratieve baksteengevel met banden en metselbogen in witte baksteen. Inspringende inkomtravee met ernaast uitspringende erkertravee onder dakuitsprong. Gelijkvloerse erker met gekoppelde vensters onder eenzelfde metselboog. Erker bekroond door decoratieve houten lijst en balkon. Oorspronkelijke wimberg verdwenen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802 # 40-41, 802 # 219.

Auteurs: Cappuyns, Toon; Hooft, Elise