Villa Cocorico

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Cocorico

Beschrijving

Landhuis 'Cocorico' in cottagestijl uit begin 20ste eeuw, met voortuin en bewaarde smeedijzeren omheining met poort tussen bakstenen pijlers aan de straatzijde. Gebouw van twee bouwlagen en twee à drie traveeën onder zadeldak, bedekt met pannen, met nok loodrecht op de straat. Bakstenen gevel gedecoreerd met banden in gele en zwarte baksteen. Verhoogd gelijkvloers met vensters en centrale dubbele vensterdeur ontlast door gemetste rondbogen van gele en zwarte baksteen. Houten veranda op sokkel met toegangstrap. Verdieping met vensterdeuren onder metselbogen.

Goed voorbeeld van vrijetijdsarchitectuur, kenmerkend voor Bist, vooral dankzij bewaard houtwerk: breed uitkragende daklijsten op houten consoles van waarschijnlijk voor 1907; oorspronkelijke windborden sinds 1980 verdwenen (zie foto), consoles bewaard; houten veranda met houtwerk dat de gevelopeningen volgt; waarboven balkon met balustrade sinds 1980 deels gewijzigd (zie foto); het houten balkon op de erker in de rechterzijgevel is wel nog in zijn oorspronkelijke vorm bewaard.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Cappuyns, Toon