Dubbelvilla Les Iris en Tadorne

Beschrijving

Dubbele cottagevilla ontworpen in 1928 door architect Ed. Vanden Bilcke (De Haan). Pand opgetrokken volgens spiegelbeeld; twee bouwlagen op souterrain (dubbele garage, waarvan nog één poort met bovenlicht). Kenmerkend voorkomen van een afgewolfd pannen zadeldak doorbroken door klimmende dakkapel. Puntgevel gemarkeerd door terras onder pannen luifel. Witbeschilderde baksteengevels met aan langse gevels driezijdige erkers met vlakke afdekking en toegangsrisaliet; nog deels bewaarde bovenlichten met kleine roedeverdeling. Bouwplan vermeldt als bouwmaterialen: rode dakplannen, rode bakstenen, "placages en simili". Omgevende tuin met lage afsluiting, waaronder beschilderde hekpijlers.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-laanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1928/13.