Dokterswoning in eclectische stijl

Beschrijving

Dokterswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de arts en militair jonkheer Paul de Creeft (Gent, 1858-Antwerpen, 1912), naar een ontwerp door architect Jan De Belder uit 1912. De bouwheer overleed tien dagen na het verkrijgen van de bouwvergunning, allicht nog voor de start van de werken, zijn weduwe Alida Ludovica Michaelsen (Antwerpen, 1869-Antwerpen, 1913) minder dan negen maanden later. Het echtpaar had een zoon en dochter, geboren te Antwerpen in 1894 en 1899. Over het oeuvre van Jan De Belder, die een vijftal jaar eerder aan de overzijde van de straat twee burgerhuizen van een meer bescheiden type had gerealiseerd, is tot op heden weinig bekend.

Het rijhuis met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, telt drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een arduinen plint, wordt vooral gekenmerkt door het aan de neorenaissance ontleende stucdecor. Dubbele kruiskozijnen in een geprofileerde omlijsting met entablement leggen de klemtoon op het brede zijrisaliet, daar waar rolwerkcartouches en guirlandes de overige vensters accentueren. Oorspronkelijk liep de gevelcompositie door in de pui, die later met behoud van de indeling werd vereenvoudigd. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk zijn enkel de bovenvensters bewaard.

Volgens de bouwplannen wordt de suite van salon en eetkamer op de begane grond, geflankeerd door de centrale vestibule en het trappenhuis, de spreekkamer en de keuken. De bovenverdiepingen herbergen in totaal zeven slaapkamers en een badkamer. Het gebouw is vandaag opgedeeld in appartementen.